maandag 11 april 2011

Een nieuw begin

12Buff bestaat een aardig tijdje en is begonnen als The Basement in 1989. Gestart door de broers van Soest met direct een aantal vrienden erbij die wekelijks met veel plezier in een kelder aan de Oude Gracht in Utrecht oefenden.
Apetrots waren we op onze vertolking van Sweet Jane van ome Lou Reed, oh ja.... Savage earth heart van The Waterboys, Powderfinger van Neil Young en Garden  van Magnapop. Los gaan op onze helden in een muf stinkende kelder aan de Oude Gracht, wat een genot!


For The Time Being
Nog trotser waren we op het eerste eigen nummer For The Time Being dat we bij een hoog vreugdevuur met veel lol en drank tijdens een kampeerpartijtje in Ommen voor het eerst voor ons eigen publiek speelden. Al snel volgden meerdere eigen nummers en een een eerste cd in eigen beheer met stoere zwart wit foto's bij de Black Horse Bar op de Drieharingenstraat.

The Basement begin jaren 1990
Met Harrold van Laaren, Peter Brinkhorst, Bart van Soest, Esther Muis, Johan van Soest en Anouschka ScholtenEigen werk lieten we graag horen, we wilden uiteraard ontdekt worden en dus speelden we verschillende malen in voorrondes voor de Grote Prijs van Nederland in o.a. de Peppel (Zeist) en Azotod  (de Meern). Geweldig was het om als voorprogramma van The Toucan Houseband in Tivoli (Utrecht) te spelen, echt een kick om daar te staan! En als vaste prik op Koninginnedag spelen bij Maria voor het goede doel, op een schuit in de Oude Gracht voor veel vrienden en dito bier.

Koninginnedag optreden in de Oude Gracht. Ons uitzicht vanaf de schuit op het publiek.


We hebben menig buurthuis in Utrecht en omgeving gezien, kroegen waar kippengaas voor het podium niet misstaan zou hebben en vele, veeele uren oefenruimte...
Want als we nou toch eens dat ene, dat overweldigend mooie, onweerstaanbare liedje maken (van 3 minuten of toch 4, meestal 6;-)...  dan...

Tja, sociale media waren er toen nog niet en ons bereik was minimaal (plaatselijke krant of radio) of we waren gewoon niet echt slim bezig met PR en communicatie. Ook een heel directe benadering mocht niet baten; de cd op de bureaus van Jan Douwe Kroeske en Mart Smeets (toen kon je nog zeggen dat je wat kwam afleveren in Hilversum en mocht je doorlopen)  met hoopvol bijschrijven, het pakte de heren helaas niet beet (als de cd überhaupt al beluisterd is).

Een nieuw begin
En ondertussen maak je allemaal carrière, krijg je kinderen, verhuist er een bandlid, stoppen er twee gitaristen, komen er gitaristen bij, stopt de laatste drummer.... en word je beter (vind je zelf), wil je meer (maar dat moet je wel gezamenlijk doen) en ga je door (er is zoveel potentie, maar welke kant gaan we nou eigenlijk op)....

Anno 2011 is de band een aantal maal gewijzigd in formatie en ook de naam is veranderd. Johan van Soest is gebleven en sinds een aantal jaar is ook Jeroen Pieck een vast bandlid van 12Buff.

Koninginnedag 2009 voor Café De Stad in Utrecht
Afscheid nemen is moeilijk. Vanaf de start van de band tot december 2010 heb ik 'mijn ding' gedaan bij 12Buff; zingen en zo af en toe wat dwarse geluiden produceren met het keyboard of de megafoon.

Gestopt dus en dat valt toch niet mee .... ik mis het met zang aan elkaar rijgen van ritmes, rifjes en melodieën, dat ene subtiele overgangetje, een eigen draai aan nummers kunnen geven, de soms overweldigende muur van geluid (doe maar meer), de samensmelting van zang, de toch net even aparte wendingen en eindes... de synergie van samen muziek maken
...  ergens along the way is dat verloren gegaan of niet meer mogelijk in deze setting. Het is zoals het is.

Eigen muziek maken is een genot en een privilege, ik heb het lange tijd met veel plezier gedaan!

Succes en plezier 12Buff guys!

Anous X

P.s. Zingen, dat wil ik blijven doen ja... bij wie, waar of wat staat open, ik zie wel wat er op mijn pad komt.
En The Basement heeft twee CD's gemaakt, daar staat bijna niets van online... wat denken jullie, tijd om de massa te laten oordelen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten